WWW.ROOISEKLOMP.NL

Klompen Links

Een klomp is een houten schoeisel dat reeds sinds de oudheid bestaat en tijdens de Middeleeuwen in grote delen van Europa gedragen werd door vooral arbeiders en boeren. Andere oude benamingen voor de klomp zijn: clomp en holleblock. Trippe en platijn zijn houten zolen met lederbanden en stammen uit de Middeleeuwen. De tripklomp is een laag uitgesneden klomp met een leertje over de wreef en werd vooral door vrouwen en kinderen gedragen.

Ongverfde klompen werden schoongeschuurd met zand of schelpgruis en in sommige gebieden werden de door vrouwen gedragen klompen daarna meestal op de vrijdagen gewit met krijtwit. Deze gewitte klompen werden in huis gedragen en ook naar de kerk.

Het lopen op klompen vraagt een speciale techniek, waardoor iemand die nog nooit op klompen heeft gelopen er veel moeite mee heeft en al snel zijn of haar klompen verliest. Door bij het optillen van de voet de tenen te krommen wordt de klomp vastgehouden. Mensen die vaak op klompen lopen doen dit onbewust. Het lopen op klompen doet aanvankelijk pijn aan de wreef, maar dat went snel.

Mooirooi.nl
DeMooiRooiKrant.nl
Klompen startpagina
Klompen
Klompenmaker
Hollandsche houte schoen
Klompen Museum
De geschiedenis van de klomp
www.klompendansen.nl
www.rooiseklomp.nl

Evenementen in Sint-Oedenrode Klik hier >>>>
Heeft u nog meer sugestite voor leuke links laat het ons weten info@rooiseklomp.nl
Copyright ©2008 Rooiseklomp.nl Mark van Heesch Alle rechten voorbehouden / All rights reserved.